Klas Malmberg


 

Sin dykbana började Klas Malmberg i samband med militärtjänstgöring 1989 och har sedan 1991 arbetat aktivt med dykning i olika former, främst som dykinstruktör och marinbiolog. Under studietiden i Lund arbetade han för Lunds dykarskola där han blev introducerad för undervattensfotografering. Fotograferingen och de marina organismerna blev ett stort intresse och detta upptar numera stor del av hans tid.
Studier i marinbiologi flyttade Klas till Göteborg där han nu bor. På dagtid arbetar han på Universeum där han både dyker bland hajar samt undervisar gäster och skolklasser.
Det största intresset har blivit att med kamera söka upp hajar och rockor samt komma så nära som möjligt. Här hemma i norden är det mest nakensnäckor som lockar och makrolinserna används flitigt. Klas reser runt mycket och hans favoritplatser är i tropiska vatten San Miguel Island i Filippinerna samt i kalla vatten Trondheimsfjorden i Norge.
Klas fotograferar med Nikon D300 eller D80 i undervattenshus från Sea&sea och ibland får båda kamerapaketen följa med på dyken. I tropiska vatten tas de lätta blixtarna Inon D-2000Wn och YS110 med i packningen men hemma i norden blir det ofta de stora YS120 som används. Mest stolt är Klas att ha blivit invald till Naturfotograferna 2009 och över att ha blivit Nordisk mästare i undervattensfotografering 2007 och 2009 samt Svensk mästare 2013.