Monthly Archives: mars 2015


Expressen/GT 20150318


http://www.expressen.se/gt/vill-du-ha-en-knottrig-gurknuding-pa-ogat/

Undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg och biologen Kennet Lundin har precis stigit upp ur Gullmarsfjorden där de djupdykt efter nakensnäckor

Vill du ha en knottrig gurknuding på ögat?

Publicerad 18 mar 2015 19:01
ANNONS:

Vet du vad en pudrad plogläpp är? Eller en knottrig gurknuding?

Båda är exempel på de många spektakulära nakensnäckor som lever i ett vatten nära dig.

– Det är som små rymdvarelser under vattnet, men många vet inte ens att de existerar, säger Kennet Lundin, docent på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Under evolutionen har de gjort sig av med sitt skyddande skal – sedan har nakensnäckorna utvecklats till underliga undervattensvarelser i oändliga variationer. Och många av dem trivs utmärkt i de salta vattnen utanför Västkusten.

– Vi har kartlagt 90 stycken i Sverige och allihop finns på Västkusten – vi hittade en utanför Gotland med, säger Kennet Lundin, som tillsammans med undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg skrivit boken Svenska nakensnäckor.

”Som små sagoväsen”

Det krävs alltså inte en resa till tropiska breddgrader för att tillskansa sig spektakulära undervattensupplevelser. Många av nakensnäckorna i Sverige har minst sagt exotiska utseenden.

– Efter att de har förlorat skalen så har de kunnat ändra form och ser i dag ut som små sagoväsen med starka färger och underliga former, säger Kennet Lundin.

Nakensnäckorna må vara skallösa, men de är knappast försvarslösa.

– I stället har de blivit osmakliga eller utvecklat andra sätt att försvara sig på. Till exempel genom att flytta sina brännande nässelceller till utskott på ryggen.

Pussade en nakensnäcka

Kennet Lundin har personlig erfarenhet från en av nakensnäckornas försvarsmekanismer.

– Jag var nyfiken på att veta hur starkt och effektivt deras gift är så jag testade att pussa en – då svullnade mina läppar upp. En fisk som försöker äta en sådan nakensnäcka spottar genast ut den, berättar han.

Under arbetet med boken har Kennet Lundin och Klas Malmberg tagit fram svenska namn på de olika arterna i samarbete med svenska artkommittén.

Påminner om kinesisk drake

– Vi utgick från vad en dykare ser i vattnet när de tittar på nakensnäckorna och försökte fånga dess typiska drag i namnen. Draknudingen tillexempel påminner om en kinesisk drake till utseendet, säger Lundin.

Några andra innovativa namn som tagits fram är klyvfransläpp, ögonfläckig stumpnuding och stjärnfläckad havscitron. Den gamla goda Göteborgshumorn har också smugit sig in i namngivningsprocessen.

– En av arterna heter snigelkott, för att den kan rulla ihop sig precis som en igelkott.

Vad ska man då göra om man vill se såna här nakensnäckor?

– Då är mitt bästa tips att gå med på några av Naturhistoriska museets nakensnäckekurser. Vi kommer att hålla en i Lysekil, en i Smögen och en i Hamburgsund i sommar, säger Kennet Lundin.

”Lite som med kantareller”

Men det går givetvis också att dyka på jakt efter de spektakulära varelserna på egen hand.

– Ofta ska man simma ned på 5-10 meters djup och sedan ska man stanna där och titta i lugn och ro. När man väl upptäcker en så brukar man få syn på hur många som helst, lite som med kantareller, säger Kennet Lundin.

Artikel i GP 20150319


MARINBIOLOGI

Titta, nudingar och plogläppar!

Sett någon knottrig gurknuding, pudrad plogläpp eller stjärnfläckad havscitron någon gång? Få vet att västkusten är full med vackra nakensnäckor.

Dykare som fascineras av färgglada nakensnäckor reser oftast till tropiska vatten.

Vad få kanske vet är att det finns många lika vackra nakensnäckor i svenska vatten, framför allt utmed västkusten. För ju saltare vatten, desto fler nakensnäckor.

– De har något märkligt, nästan överjordiskt över sig, som något slags havets sagoväsen. De ser så konstiga ut, med märklig form och färg och dyker upp och försvinner. Att leta nakensnäckor är lite som att leta efter trattkantareller, de kan verka osynliga men när man väl ställt in blicken så står man nästan på dem, säger docent Kennet Lundin på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Han har tillsammans med undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg gjort en djupdykning i de svenska vattnen och tagit fram så mycket information som möjligt om de cirka 90 nakensnäckor som gömmer sig där.

Resultatet har de samlat i boken Svenska nakensnäckor.

Det var för flera miljoner år sedan som nakensnäckornas förfäder kastade av sig det skyddande huset. Numera består de bara av hud, muskler och organ.

Men skyddar sig, gör de ändå.

– De är osmakliga på annat sätt, till exempel ludna, har knottriga utskott, smakar illa eller bränns.

Går några att äta?

– Det vet vi inte. Inte de som bränns kanske. Jag ville kolla hur bra skyddet fungerar, så jag lade en nakensnäcka i en sked och pussade på den. Läppen svullnade upp.

Under arbetet med boken har författarna också tagit fram nya svenska namn för alla arter som de presenterar där, berättar Kennet Lundin.

– Vi isolerade oss i en stuga på Orust och spånade fram namn. Sedan stötte och blötte vi förslagen tillsammans med Artdatabankens kommitté för svenska djurnamn. Kommittén är ganska strikt men den hade inga större invändningar till våra förslag.

Namnen är lika fascinerande som snäckorna.

Eller vad sägs om draknuding, klyvfransläpp, eldblomsternuding, blågylta, ögonfläckig stumpnuding, stjärnfläckad havscitron, knottrig gurknuding och purpurborstnuding.

– Vi strävade efter namn som säger något om hur nakensnäckan ser ut. Den knottriga gurknudingen ser helt enkelt ut som en knottrig, liten gurka och purpurborstnudingen som en lila hårborste som kryper, förklarar Lundin.

För att se hur den pudrade plogläppen ser ut behöver du inte dyka för att se. Det är en vanlig art som man kan se om man snorklar utmed den bohuslänska kusten. Annars lever de flesta på mellan 5 och 30 meters djup.

Christina Carmbrant

christina.carmbrant@gp.se

Fakta: Nakensnäckor

Nakensnäckor tillhör ordningen bakgälade snäckor med cirka 3 000 arter, varav cirka 90 i Sverige. De förekommer främst på grunt vatten och saknar skal, utom hos veligerlarven.

Djuren är snigelformiga, och många har utskott på ryggen. De är ofta mycket färggranna med starka kontraster för att varna eventuella predatorer.

Nakensnäckor äter vanligen svamp-, moss- eller nässeldjur. Flera arter som lever av nässeldjur har förmåga att svälja cnidocyterna (nässelcellerna) utan att dessa utlöses. I stället kan de transportera nässelcellerna ut i de yttersta lagren av den egna kroppsväggen, där de sedan fyller samma funktion som hos bytesdjuret, det vill säga som försvar.

Fakta: NE

Pressmeddelande från Västarvet


Pressmeddelande •  2015-03-06 09:28 CET

undefined

Välkommen på släppfest för boken Svenska nakensnäckor på Göteborgs Naturhistoriska Museum – en fotohandbok med beskrivningar, fakta och nya svenska namn på 90 olika svenska nakensnäckor. Boken presenteras på museet onsdag 18 mars.

Många dykare fascineras av färgglada nakensnäckor i tropiska vatten, men få vet att det finns många olika sorters nakensnäckor att finna på hemmaplan. Till stor del beror det på en brist på litteratur. Undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg har tillsammans med docent Kennet Lundin, som till vardags arbetar på Göteborgs Naturhistoriska Museum, har gjort en djupdykning ner i de svenska hemmavattnen och letat fram så mycket information om nakensnäckor som möjligt.

Resultatet har blivit en fotohandbok som presenterar de ca 90 svenska nakensnäckorna med ingående beskrivningar, bilder och fakta om hur du kan finna dem. Boken riktar sig till naturintresserade dykare och vilar på en vetenskaplig grund.

– Nakensnäckor har något märkligt, nästan överjordiskt över sig, som något slags havets sagoväsen. De ser så konstiga ut, med märklig form och färg, och dyker upp och förvinner. Att leta nakensnäckor är lite som att leta trattkantareller, de kan verka osynliga, men när man väl ställt in blicken, så står man nästan på dem, säger Kennet Lundin, Göteborgs Naturhistoriska Museum och en av bokens författare.

Nya svenska namn på nakensnäckorna

I samband med framtagningen av boken har även författarna, tillsammans med ArtDatabankens kommitté för svenska djurnamn, tagit fram nya svenska namn för alla arter som presenteras i boken. Vad sägs om namn som draknuding, klyvfransläpp, eldblomsternuding, ögonfläckig stumpnuding, stjärnfläckad havscitron och knottrig gurknuding.

Boksläpp med föredrag och presentation 18 mars

Varmt välkomna onsdagen 18:e mars kl. 18:30 till ett inspirerade föredrag med fantastiska foton på nakensnäckor i närbild.

För frågor och mer information.

Kennet Lundin, Göteborgs Naturhistoriska Museum
Tfn: 010-441 42 45
Mobil: 070-552 34 89
E-post:kennet.lundin@vgregion.se

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet – men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland.

Västarvet driver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum och Vitlycke museum. Läs mer om Västarvet påwww.vastarvet.se

Kommentarer (0)

Utställning på Naturhistoriska museet i Göteborg


Just nu pågår en fotoutställning på Naturhistoriska museet i Göteborg där ni kan se ett urval av våra undervattensbilder tillsammans med bilder från andra fotografer i dykklubben Sjökorna.

Förberedelser inför Boksläpp och mässan


Så börjar det äntligen att närma sig boksläppet av Svenska Nakensnäckor. Redan nu i veckan ska boken lämna tryckeriet och hamna hos oss. Vi kommer omgående att ta upp beställningar men böckerna kommer först att skickas så att mottagaren har dem tidigast 14 mars 2015. Officiella boksläppet kommer att vara på Dykmässan i Stockholm 14 mars kl 12:45 men redan på morgonen samma dag kommer vi att börja sälja boken. Nu pågår förberedelserna för fullt inför mässan och det ska bli så kul att få träffa alla dykare på mässan i år igen och denna gång även få visa upp vår nya stolthet!