Monthly Archives: oktober 2012


Fejkhajar i New York


Igår ringde Expressen och intervjuade Klas om stormen i New York. De frågade om det verkligen kan komma in hajar med stormen och om filmerna var sanna. Här kan ni se filmen de pratar om och läsa intervjun med Klas.

http://www.expressen.se/nyheter/fejkbilder-fran-stormen-sprids-pa-natet/

Fejkbilder från stormen sprids på nätet

I spåret av stormen Sandy dyker det upp flera falska bilder och filmer, speciellt på hajar, på nätet.

– Det finns många personer som gärna gör montage i samband med dessa situationer bara för att få sin film visad, säger marinbiologen Klas Malmberg.

Flera falska bilder och filmer cirkulerar just nu på nätet. Ett populärt tema är hajar. På videon syns vad som ska föreställa en haj, simma runt i närheten av några människor.

– Det ser lite onaturligt ut, fenan är inte naturlig. Det är en människa som simmar med hajfena, så det är fusk, säger marinbiologen Klas Malmberg.

Även bilden på två hajar i närheten av två rulltrappor är monterad.

– Det är bekräftat att den är jättemonterad. Det finns många personer som gärna gör montage i samband med dessa situationer bara för att få sin film visad, säger marinbiologen Klas Malmberg.

Hajar kan spolas med

Samtidigt poängterar Malmberg att det inte är helt omöjligt att en haj skulle kunna dyka upp på det här sättet.

– Hajar kan mycket väl tas med när en vattenmassa pressas in mot land. Så det skulle inte vara anmärkningsvärt om man ser en haj på det viset. Det finns gott om hajar utanför Florida, och det ligger inte så långt bort från New York, säger Malmberg och fortsätter:

– Men om en haj skulle spolas in försöker den ta sig ut till vattnet igen. Man ska inte vara orolig över det här.

En annan film som cirkulerar runt visar en översvämmad McDonald’s-restaurang på Manhattan. Hamburgare, pommes frites, skräp och Ronald McDonald flyter runt i stora vattenmassor.

Filmen är ett konstprojekt från 2009, som nu florerar på nätet i samband med stormen.

Föredrag i Stockholm


Torsdag 8 november kl 18:00 kommer Klas att hålla ett föredrag på Fantasea i Stockholm. Föredraget kommer att handla om Farliga och giftiga djur i havet.

Fantasea ligger på Tomtebogatan 4. Anmälan är ett måste via telefon eller mail då det är begränsat med sittplatser, och det kostar 100:- inkl fika som betalas på plats. Anmälan sker direkt till Fantasea.