Monthly Archives: oktober 2011


Nakensnäckskurs i Smögen april 2012

F-lineata-KM

13-15 april är det återigen dags att leta nakensnäckor i Smögen. Klas och Robert håller i kursen och Kontiki står för dykning, mat och boende. Välkomna att anmäla er!

Rådgivare för ”Hjelp Havets Haier”


Klar har blivit utnämnd till senior rådgivare hos gruppen ”Hjelp Havets Haier”. Gruppen stöttas av WWF och ni hittar mer information här.

Det finns en även en facebookgrupp som ni finner här.

Härlig DYK helg


Tidningen DYK har anordnat en träff för deras frilansskribenter denna helg. Vi var 15 svenskar och danskar som samlades i Lysekil för dykning, lära känna varandra och lära oss mer om vårt arbete. Marko och Jesper hade planerat en fantastisk helg för oss och vi kunde njuta av bra lektioner, härlig skaldjursbuffé, bra dykning och massor av sol.

Vi fick även lite tips inom vilka områden det saknas artiklar så nu är det bara hem och vässa pennan. Har även numera en härlig DYK mössa som kommer att värma gott i vinter.

Foto: Marko Wramén , Annika Malmberg, Stefan Bescow

Kuba med Klas 2012


Häng med Klas på hajresa till Kuba i november 2012. Mer info, klicka här.

Kuba är ett otroligt resmål och under en veckas liveaboard där får du uppleva vad stilla hav, avsaknad av massturism, färsk fisk till mat varje dag och massor av hajdykning är. Redan när du är uppe på båten kommer du se dessa magiska djur cirkla runt båten och första gången du kliver i vattnet är det ofta med lite pirr i magen. När du sen kommer ner i vattnet kommer du se hur dessa otroligt graciösa djur glider fram över de ljusa sandbottnarna och efter några dyk har du vant dig så mycket att du ofta vill komma riktigt nära. Liveaboarden går till de södra delarna där det finns en arkipelag – drottningens trädgårdar – som är stängd för alla utom fiskare och dykare. När du sen kommer ner i vattnet kommer du se hur dessa otroligt graciösa djur glider fram över de ljusa sandbottnarna och efter några dyk har du vant dig så mycket att du ofta vill komma riktigt nära. Liveaboarden går till de södra delarna där det finns en arkipelag – drottningens trädgårdar – som är stängd för alla utom fiskare och dykare. Efter en transfer till södra Kuba följd av en cirka fem timmars båtfärd rätt ut på öppna havet så anländer du till den stängda skärgården Jardinas de la Reina. Dykningen är mycket varierad med i princip oförstörda och orörda korallrev. Karibisk revhaj och silkeshaj kommer du att se och kanske med en del tur även tigerhaj, hammarhaj, sköterskehaj och citronhaj. Under november månad finns det också möjlighet att med lite tur få uppleva havets största fisk, valhajen då de ofta passerar vattnen utanför södra Kuba den tiden på året. Även stingrockor är vanligt förekommande i dessa vatten. Under kryssningen kommer Klas att gå igenom lite tips för dig som fotograferar och ge värdefull information för att utveckla dina fotokunskaper. Du bör vara van att dyka med kamera i handen då det ibland går ganska fort under vattnet.
Vissa dyk kommer att ske vid olika rev där det inte är så mycket haj och där finns möjligheter att öva på macro och vidvinkelfotografering i de klara vattnen. Du kommer snart att kunna läsa mer om resan i en PDF  längst ner på sidan. Efter sex härliga dagar ombord med fem dagars dykning med 12 dyk (fler går att, och rekommenderas att, köpa till på plats) åker du tillbaka till Havanna för ytterligare en natt innan hemfärden till Sverige. Du kommer också att ha gott om tid att bekanta dig med den vibrerande staden Havanna då du även kommer att spendera två nätter där på vägen ner. Det är nästan lika givande att fotografera inne i den här härliga staden som att fota under vattnet. Motiven är många och det är gott om kontraster i jämförelse med vårt ibland lite skyddade liv hemma i skandinavien.

Barnsimfotografering


Nu har vi bokat dagar för både Aquabarn, Vattenbubblan och Hagabadet. Kul att få fota alla barn igen.