Monthly Archives: april 2011


Marinbiologikurs i Smögen


Klas håller en kurs i marinbiologi i Smögen 29-31 juli. Vi dyker med Kontiki och kursen rekommenderas även för dig som är nybliven dykare.

P3 idag hos Christer


Idag pratade Klas om vårt möte med valhaj på radio. Detta dyk är topp 10 i vår dykkarriär. Ett helt magiskt ögonblick.Klas pratar haj hos Christer 20110426

Sjörkornas styrelse


Annika är nu med i Sjökornas styrelse och håller på att planera in många roliga aktiviteter för medlemmarna

Fotograferat över 40 barn i helgen


I helgen har vi fotograferat 40 härliga barn på Åby och Vattenpalatset. Nu är bilderna på väg till dem på posten och vi hoppas att alla blir nöjda med sina bilder. Det är roligt att kunna visa upp hur barnen beter sig i vattnet under ett dyk. Jag tror att det är många föräldrar som blir förvånade av att se vilka miner ens barn gör.
Vi har nog också fotograferat det gladast barnet genom alla våra år. Molly hade ett fantastiskt stort leende på alla korten och det ser ut som hon skrattar gott hela tiden.

Fantastisk helg i Smögen i april


En helt fantastisk helg har nu tillbringats hos Kontiki i Smögen. Veckan började med storm och när vi kom upp på fredagen var det stora vågor som slog upp över den bohuslänska graniten. Klas, Calle och jag genomförde ett första insamlingsdyk och vi fick ihop 8 olika arter bara genom att dyka direkt utanför dykcentret. Vid 17 tiden var de flesta av de 11 deltagarna samlade och Klas hade en kort genomgång innan de övriga hoppade i för ett första dyk.
Förutom Klas så deltog även Kennet Lundin som till vardags jobbar på Naturhistoriska museet i Göteborg. Kennet hade som uppgift att samla in några av nakenssnäckorna till museets samling. Robert Eriksson som bland annat har gjort en specialty om nakensnäckor för PADI var också med och deltagarna kunde därför även få ett specialty certifikat efter kursen.
Lördagen bjöd på strålande solsken och nästan ingen vind alls. Två båtdyk genomfördes och mellan dyken kunde vi lära oss allt om nakensnäckorna, titta på dem i mikroskop och njuta av den första riktiga vårsolen på bryggan. Kvällen avslutades med en trevlig middag på dykcentret och ännu mer teori.
Även söndagen bjöd på bra väder och två lyckade dyk genomfördes. Totalt kom vi upp till 23 arter och det var ett gäng nöjda och trötta dykare som lämnade Kontiki på söndag kväll.
Tack alla för en fantastisk helg. Hoppas vi ses igen på samma plats om ett år igen. Då ska vi hitta ännu fler arter.
Följande arter fann vi i Smögen denna helg:
Dendronotus frondosus, Onchidoris muricata, Onchidoris bilamellata, Acanthodoris pilosa, Flabellina verrucosa, Flabbelina pellucida, Flabellina cf browni, Flabellina lineata, Flabellina gracilis, Facelina bostoniensis, Eubranchus rupium eller Tergipes tergipes Eubranchus tricolor, Cadlina laevis, Palio dubia, Polycera quadrilineata, Aeolida papillosa, Aeolidiella glauca, Goniodoris nodosa, Tritonia hombergi, Tritonia plebeia, Doris pseudoargus, Favorinus blianus, Cuthona viridis samt 3 stycken övriga Aplysia punctata, Elysia viridis & Clione limacina. Ett mycket grymt resultat!”