http://www.expressen.se/gt/vill-du-ha-en-knottrig-gurknuding-pa-ogat/

Undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg och biologen Kennet Lundin har precis stigit upp ur Gullmarsfjorden där de djupdykt efter nakensnäckor

Vill du ha en knottrig gurknuding på ögat?

Publicerad 18 mar 2015 19:01
ANNONS:

Vet du vad en pudrad plogläpp är? Eller en knottrig gurknuding?

Båda är exempel på de många spektakulära nakensnäckor som lever i ett vatten nära dig.

– Det är som små rymdvarelser under vattnet, men många vet inte ens att de existerar, säger Kennet Lundin, docent på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Under evolutionen har de gjort sig av med sitt skyddande skal – sedan har nakensnäckorna utvecklats till underliga undervattensvarelser i oändliga variationer. Och många av dem trivs utmärkt i de salta vattnen utanför Västkusten.

– Vi har kartlagt 90 stycken i Sverige och allihop finns på Västkusten – vi hittade en utanför Gotland med, säger Kennet Lundin, som tillsammans med undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg skrivit boken Svenska nakensnäckor.

”Som små sagoväsen”

Det krävs alltså inte en resa till tropiska breddgrader för att tillskansa sig spektakulära undervattensupplevelser. Många av nakensnäckorna i Sverige har minst sagt exotiska utseenden.

– Efter att de har förlorat skalen så har de kunnat ändra form och ser i dag ut som små sagoväsen med starka färger och underliga former, säger Kennet Lundin.

Nakensnäckorna må vara skallösa, men de är knappast försvarslösa.

– I stället har de blivit osmakliga eller utvecklat andra sätt att försvara sig på. Till exempel genom att flytta sina brännande nässelceller till utskott på ryggen.

Pussade en nakensnäcka

Kennet Lundin har personlig erfarenhet från en av nakensnäckornas försvarsmekanismer.

– Jag var nyfiken på att veta hur starkt och effektivt deras gift är så jag testade att pussa en – då svullnade mina läppar upp. En fisk som försöker äta en sådan nakensnäcka spottar genast ut den, berättar han.

Under arbetet med boken har Kennet Lundin och Klas Malmberg tagit fram svenska namn på de olika arterna i samarbete med svenska artkommittén.

Påminner om kinesisk drake

– Vi utgick från vad en dykare ser i vattnet när de tittar på nakensnäckorna och försökte fånga dess typiska drag i namnen. Draknudingen tillexempel påminner om en kinesisk drake till utseendet, säger Lundin.

Några andra innovativa namn som tagits fram är klyvfransläpp, ögonfläckig stumpnuding och stjärnfläckad havscitron. Den gamla goda Göteborgshumorn har också smugit sig in i namngivningsprocessen.

– En av arterna heter snigelkott, för att den kan rulla ihop sig precis som en igelkott.

Vad ska man då göra om man vill se såna här nakensnäckor?

– Då är mitt bästa tips att gå med på några av Naturhistoriska museets nakensnäckekurser. Vi kommer att hålla en i Lysekil, en i Smögen och en i Hamburgsund i sommar, säger Kennet Lundin.

”Lite som med kantareller”

Men det går givetvis också att dyka på jakt efter de spektakulära varelserna på egen hand.

– Ofta ska man simma ned på 5-10 meters djup och sedan ska man stanna där och titta i lugn och ro. När man väl upptäcker en så brukar man få syn på hur många som helst, lite som med kantareller, säger Kennet Lundin.